dissabte, 28 de desembre del 2024
La bibliotecària del front
dijous, 26 de desembre del 2024
Lectures 2024
Un cop més, a punt d'acabar el 2024, torno a fer el típic resum anual de lectures.
; Cançó de la plana, de Kent Haruf, amb ganes de seguir-lo llegint; La passadora, de Laia Perearnau, basada en personatges reals.
Bon any i bones lectures!
dimecres, 25 de desembre del 2024
Bifurcaciones
En aquesta primera novel·la de Sergio Negro no només la Marta i el Pablo són protagonistes, també altres personatges que formen part de la comunitat veïnal de Torrelodones: la Lucía, embarassada de vuit mesos i el seu marit Eduardo, de família amb recursos, i ell arquitecte d'èxit; els pares de la Marta; i també alguns dels convidats a la festa d'anviersari de la Lucía.
Vaig conèixer aquest llibre arran de la publicació del seu autor a Instagram, la seva primera novel·la que haig de dir que m'ha sorprès gratament, sobretot per la manera en què està escrita, senzilla però madura amb quasi cinc-centes pàgines. Potser seria una mica agossarat per part meva dir que m'ha recordat alguns autors de novel·la d'intriga semblants a Joel Dicker, però així m'ho ha semblat. Un bon inici per a un escriptor de qui espero alguna altra novel·la.
dijous, 19 de desembre del 2024
La passadora
Aquesta novel·la ha estat un gran descobriment, està basada en fets reals i parla del paper dels passadors, alguns d'ells dones com la Sol, que van ajudar gent que fugia de la Segona Guerra Mundial, travessant els Pirineus per difícils passos de muntanya per evitar el control fronterer. Personalment desconeixia l'existència d'aquests tipus de xarxes, així com el paper d'Andorra, en teoria neutral, en tots aquests fets. Al final del llibre, en una nota històrica, l'autora explica com s'ha documentat per escriure la novel·la i com alguns dels personatges que hi apareixen estan inspirats en persones que realment van existir i van tenir un paper en aquestes xarxes. Una lectura molt recomanable.
diumenge, 8 de desembre del 2024
Acte de fe
Em va costar una mica decidir-me a llegir una novel·la ambientada en l'època medieval, fa anys n'havia llegit unes quantes que em van agradar però ara ja fa temps que no en llegia cap, i a més aquesta del Sergi Belbel té una mica més de cinc-centes pàgines. Malgrat les meves inicials reticències, puc dir hores d'ara que he llegit una gran novel·la que m'ha enganxat des de la primera pàgina. És impressionant llegir com mica en mica es va crear el tribunal de la Inquisició i com actuava, amb una gran dosi de fanatisme religiós i un rerefons econòmic, atès que la majoria de condemnats, jueus, disposaven de bones fortunes, que un cop condemnats passaven a formar part del patrimoni de l'Esglèsia. De fet, alguns dels arguments dels inquisidors a dia d'avui malauradament encara es poden sentir convenientment actualitzats en boca d'alguns personatges a les xarxes.
En definitiva, gran novel·la de Sergi Belbel, autor que he conegut fa poc amb Morir-ne disset, Acte de fe és molt recomanable.
dissabte, 23 de novembre del 2024
¡No es no! Necesidad o debilidad
En una de les visites que faig a la meva llibreria de capçalera em va cridar l'atenció la portada d'aquest llibre on surten dos edificis emblemàtics de Sabadell, la meva ciutat, i immediatament, un cop llegida la contraportada, me'l vaig endur cap a casa. Semblava una història força interessant en uns escenaris que em són ben coneguts. I efectivament, la investigació dels estranys crims que succeixen és molt interessant però, digueu-me maniàtica o perepunyetes, no he pogut acabar el llibre perquè no m'agrada gens com està escrit, em refereixo a l'estil, la redacció, els diàlegs, segons el meu humil punt de vista aquesta novel·la necessita un professional de la correcció lingüística. I em sap greu dir-ho però és així com ho veig. Una llàstima.
diumenge, 17 de novembre del 2024
Bienes y codicia
dilluns, 11 de novembre del 2024
Sense bisturí
Fa un temps, amb ocasió de la celebració del certamen de novel·la negra Sabadell negre, vaig tenir l'oportunitat de conèixer en persona la Ramona Solé, a qui fa temps que segueixo en el seu blog Tumateix llibres, i que ha escrit alguna altra novel·la que he llegit, com Instint de supervivència i també Bisturí, la primera part d'aquesta última lectura, Sense bisturí. En aquestes dues últimes, que recomano llegir la primera per poder seguir la segona part, la investigació la porta un grup de mossos de Lleida que es veuen personalment implicats en el cas.
Quan vaig veure que sortia a la venda la segona part de Bisturí vaig anar de seguida a comprar-la, em va agradar molt la primera i també aquesta última entrega, són casos que podrien ser perfectament reals i amb personatges molt propers.
diumenge, 3 de novembre del 2024
Cambio de clima
Sigui com sigui, crec que queda molt clar que el clima està canviant. Una part es pot justificar per la pròpia naturalesa de la Terra i la seva atmosfera, però hi ha una part que clarament es deu a l'acció de l'ésser humà. Aquest gran assaig gràfic del francès Philippe Squarzoni explica amb raonaments científics aportats per diversos i reconeguts professionals, que l'activitat industrial humana està canviant el clima: la crema de combustibles fòssils, la desertització dels boscos, el consumisme imparable, han fet pujar la temperatura del planeta provocant un desequilibri que hores d'ara és imparable en els seus efectes per als propers anys.
L'autor, a més d'aportar dades científiques contrastades, fa una reflexió personal sobre la seva vida quotidiana amb diàlegs amb la seva parella i com ells enfoquen el tema.
He trobat aquest senyor llibre de quasi cinc-centes pàgines en la meva biblioteca de referència mentre anava a la cerca d'un assaig sobre el canvi climàtic, una de les categories del repte lector de la biblioteca que m'ha acostat a una lectura que de ben segur no hagués escollit per iniciativa pròpia, atès que no acostumo a llegir assaig, quasi bé sempre llegeixo novel·la. Una gran descoberta, gran treball per part de l'autor i molt recomanable.
dijous, 31 d’octubre del 2024
El càsting
No fa gaire vaig llegir Com s'esbrava la mala llet, de la mateixa autora, Antònia Carré-Pons, una lectura curta i entretinguda sobre vells. En aquesta nova lectura, l'autora torna a parlar de vells, també des d'un punt de vista humorístic i un pèl irònic. Com l'altre llibre, m'ha agradat, entretingut i prou, curt i amb sentit de l'humor, poca cosa més a dir excepte que si jo fos l'autora l'hauria allargat una mica més amb més entrevistes.
dissabte, 26 d’octubre del 2024
Les noies de Sants
En aquesta novel·la l'autora Tània Juste ha volgut retre homenatge a la seva àvia Pilar i les seves germanes, fent el retrat d'una part de la nostra història recent i d'un barri que era com un petit poble, on tots es coneixien i amb importants entitats com l'Orfeó de Sants, també la gran fàbrica de l'Espanya Industrial, un referent econòmic en el seu moment.
Les noies de Sants és la primera novel·la que llegeixo de Tània Juste, inspirada en la seva família. M'ha agradat pel retrat que fa d'una època no tan llunyana i d'una generació de dones lluitadores, tot i que se m'ha fet un xic llarga quan anava per la meitat del llibre i també he trobat el final una mica abrupte.
diumenge, 13 d’octubre del 2024
La posada Jamaica
Fa temps que tenia ganes de llegir aquesta novel·la de Daphne du Maurier, des que vaig llegir Rebeca, La cosina Rachel i La pomera i altres contes vaig quedar encantada amb els personatges que va crear l'autora. Val a dir que, tot i que l'ambientació de La posada Jamaica és genial amb la descripció del desolat paisatge on es desenvolupa l'acció, aquesta novel·la no m'ha agradat tant com les anteriors, a estones m'he perdut pels camins erms i desolats que voregen la posada Jamaica i no he acabat d'entendre algunes reaccions de la Mary. Tot i això, el balanç general ha estat positiu.
dissabte, 5 d’octubre del 2024
Els casos més impactants del forense Narcís Bardalet
Fa un temps vaig llegir Diari d'un forense, de la mateixa autora i que també recollia casos d'en Narcís Bardalet. La feina d'un metge forense sempre m'ha atret, si hagués estudiat medicina segurament hauria escollit aquesta especialitat. Aquest últim llibre es llegeix ràpid, però he trobat a faltar informació més tècnica, m'ha semblat que es tractaven els casos treballats d'una manera una mica sensacionalista i poc profunda. Tot i això, l'he trobat interessant per la immensa varietat en què se'ns presenta la mort.
dijous, 3 d’octubre del 2024
Us
Us és una novel·la que és un cas real explicat amb molt carinyo, respecte, amor, tolerància i empatia, sobre un tema molt actual però de llarg recorregut.
dijous, 26 de setembre del 2024
El descontento
Havia llegit crítiques de tot tipus sobre aquesta novel·la, de bones i de dolentes, i aprofitant que estava disponible a la biblioteca vaig reservar-la. Al començament la Marisa no m'ha agradat gens, l'he trobat infantil i capriciosa, fins i tot vaga, contínuament queixant-se d'una situació laboral que no li motiva però tampoc fa res per canviar-la. Cap a la meitat del llibre l'he començat a entendre més i com ha arribat a la situació en què es troba, he empatitzat molt més amb ella, viu sola, quasi no té amics, no pot amb la seva feina de publicista que ha de fer per pagar-se les factures, es refugia en el consum d'ansiolítics com si fossin caramels i d'alcohol. Però el final no m'ha agradat gens, l'he trobat precipitat i poc encertat, tot i que té el seu punt, el seu sentit de l'humor una mica negre en vista de com es desenvolupa tot plegat. L'he puntuat amb tres estrelles perquè no he contemplat la possibilitat del 2,5, m'hagi agradat o no la Marisa (que és que no) trobo que el plantejament de la novel·la és bo però se li podria haver tret molt més suc.
dissabte, 21 de setembre del 2024
L'últim tren
L'últim tren té tres parts diferenciades: en la primera s'escolta la veu interior de la Teresa, de com veu ella el seu dia a dia a la feina, a casa, amb l'Andreu, en una convivència on cadascún d'ells ha anat agafant un paper dins el matrimoni, qui s'ocupa de la casa, la filla, els avis, els petits temes domèstics; en la segona part l'Andreu exposa el seu pensament, després d'haver patit i superat un infart i de com veu que la vida se li escola i també l'oportunitat de recuperar la il·lusió per viure. I en la tercera part, com no pot ser d'una altra manera, es veure el desenllaç d'aquesta situació.
Fa anys vaig llegir Temps de perdre, de la mateixa autora, Maria Mercè Roca, i crec que aquest llibre va en la mateixa línia, amb un estudi de la mentalitat dels personatges i amb un punt de tristor i desencís. És per això que m'ha agradat però sense escarafalls, també perquè he trobat la situació de la parella molt típica i tòpica.
dimecres, 11 de setembre del 2024
Soldados de Salamina
Aquesta novel·la, narrada en primera persona, està basada en un fet real, efectivament Sánchez Mazas va sobreviure no només a l'afusellament, sinó que a més va fugir després i en la seva fugida un soldat armat el va trobar però no el va delatar. Sánchez Mazas mai va oblidar aquest soldat i explicava el cas anys després.
Soldados de Salamina, que compta amb una adaptació cinematogràfica que encara no he vist, és una novel·la no gaire llarga, estructurada en tres parts en què molt del contingut és real. M'interessava molt tant per l'autor com per la pròpia història, feia temps que tenia el llibre a casa i aprofitant una iniciativa d'Instagram de Raquel (@tontoelquenolea) de lectura conjunta d'autors extremenys he aprofitat per llegir-la. Tot i que m'ha semblat un bon llibre m'ha agradat menys del que esperava, potser perquè esperava una obra mestra i no ho és. Al començament se m'ha fet una mica lenta la lectura perquè es parla de molts personatges històrics com Líster o Indalecio Prieto, per posar un exemple, que em sonaven però no els ubicava gaire i he hagut de fer servir la vikipèdia per il·lustrar-me una mica. També hi ha dos personatges que no m'acaba de convèncer com s'han tractat dins la narració dels quals no puc dir res sense fer spoiler. En definitiva, un bon llibre, sí, però pel meu gust una mica sobrevalorat.
divendres, 30 d’agost del 2024
Música de cámara
En assabentar-me de la recent mort de Rosa Regàs el mes passat vaig pensar que potser ja tocava llegir aquesta novel·la que feia temps que estava a la pila de pendents. Vaig llegir primer algunes crítiques, cosa que de vegades no és gaire recomanable perquè poden predisposar bé o malament cap una nova lectura. En aquest cas, les crítiques no la deixaven gaire bé: parlaven d'un estil farragós, de frases molt llargues, cosa que és veritat i que fa que els diàlegs puguin semblar forçats i poc naturals, i fer la narració feixuga sense necessitat.
A banda d'aquest tema, a mi al començament m'ha agradat força, el retrat que fa l'autora dels barris de Barcelona per on es mou l'Arcadia, la situació de la dona en una època difícil, la seva relació amb el Javier i la seva família. Però la segona part, que narra la trobada molts anys després, al 1984, l'he trobat forçada, poc realista i que sembla més aviat un debat polític que un diàleg entre dues persones que fa més de vint anys que no es veuen. És per això que la meva valoració es queda en 3 estrelles que podrien ser 3,5. De totes formes no em penedeixo de la lectura i potser més endavant torni a llegir la Regàs.
diumenge, 25 d’agost del 2024
Aloma
Aloma és una noia que viu en una casa amb jardí a la part alta de Barcelona, amb el seu germà, la seva cunyada i el fill petit de tots dos. Aloma és una noia una mica introvertida, òrfena i marcada per la mort del seu germà Daniel, que es va suïcidar. Un dia la família rep una carta d'en Robert, el germà de la seva cunyada Anna, que torna de Sudamèrica i passarà una temporada amb ells a casa, cosa que regirarà tota la rutina i l'entorn de l'Aloma.
Podria dir moltes més coses d'aquesta novel·la escrita per Mercè Rodoreda i que va obtenir el Premi Crexells l'any 1937, i que posteriorment la mateixa autora va revisar l'any 1968. No sé quins canvis deuria fer, el cas és que, potser pel moment en què l'he llegit o vés a saber perquè, m'ha agradat moltíssim. Tot i que després de veure opinions per les xarxes, no és de les novel·les més ben valorades de l'autora. Val a dir doncs, que si li he donat cinc estrelles ha sigut de manera totalment subjectiva, com per altra banda són sempre les meves valoracions.
divendres, 23 d’agost del 2024
Mañana, mañana y mañana
En Sam Masur es retroba en el metro la seva amiga Sadie Green, a la qual feia temps que no veia. Es van conèixer a l'hospital, quan en Sam tenia dotze anys i estava recuperant-se d'un greu accident de cotxe en el qual havia mort la seva mare; la Sadie, que llavors tenia onze anys, visitava a l'hospital la seva germana, en tractament per un càncer. En aquell moment ràpidament van avenir-se, atès que tots dos eran grans aficionats als videojocs. Un cop retrobats, ja com a estudiants universitaris, la seva afició als videojocs es converteix en una professió, tots dos juntament amb en Marx es convertiran en socis en el disseny i creació de videojocs amb un gran èxit professional. A mesura que passen les pàgines tots tres van madurant mentre es fan adults, com a persones, com a professionals, amb les seves afinitats, desavinences, traumes físics i psicològics.
Quan vaig començar aquesta novel·la tenia moltes reticències i dubtava que pogués acabar un llibre de cinc-centes pàgines que fonamenta la narració en el desenvolupament dels videojocs, atès que no formo part de la generació que ha crescut amb ells. Haig de reconèixer que Mañana, mañana y mañana m'ha agradat força, tot i que a estones m'he sentit fora de lloc pel que he comentat abans, ni m'agraden els videojocs ni entenc absolutament res dels seus mecanismes d'elaboració i desenvolupament. I és que la història de la Sadie i en Sam té molt suc, conèixer-los com a persona, des de la seva adolescència fins a fer-se adults, en diferents llocs dels Estats Units, amb les seves alegries, tristeses i discapacitats, vivint l'èxit i el fracàs, tant en l'aspecte personal com professional.
dimecres, 21 d’agost del 2024
Aterratge
dijous, 15 d’agost del 2024
Els fills adormits
En capítols molt curts l'autor va presentant els seus avis, propietaris d'una carnisseria en un poble prop de Niça i que eren del tipus de gent que vivia només per a la feina. Aquests capítols s'alternen amb d'altres en què l'autor fa un recull històric de l'aparició del VIH i com van enfocar els diversos investigadors la recerca per esclarir l'origen, evolució i tractament d'aquesta greu malaltia, molt estigmatitzada en els seus origens. Crec que és una lectura molt recomanable, tant per conèixer l'aparició de la sida i l'evolució com per les greus conseqüències que van patir moltes persones tant a nivell sanitari com social i familiar.
dilluns, 12 d’agost del 2024
Aguacero
Durant aquestes vacances he passat per Plasencia i he aprofitat per visitar La Puerta de Tannhauser, una llibreria amb molt encant que segueixo des de fa temps a Instagram. És allà on he trobat aquesta novel·la d'un autor extremeny desconegut per mi però que ja porta escrites vàries novel·les amb l'inspector Trevejo com a protagonista.
La lectura d'Aguacero ha estat interessant, pel protagonista i per l'època en què es desenvolupa l'acció, tres dies del mes de gener en els quals la protagonista és la insistent pluja que no para de caure, un ambient fred que s'agraeix en aquests dies de calor. L'he valorat amb 3 estrelles perquè no està contemplat el 3,5. S'agraeix que l'editorial Alrevés hagi recuperat el primer cas de l'inspector Trevejo, publicat originalment l'any 2016.
dimecres, 7 d’agost del 2024
El lápiz del carpintero
Aquesta novel·la de Manuel Rivas va ser escrita en gallec per l'autor, jo he llegit una traducció al castellà. El seu estil és una mica especial, a estones difícil de seguir i al començament una mica caòtic, fins al punt que no se sap ben bé qui porta el pes de la narració, l'he trobat tan estranya al principi que he estat a punt de deixar-la en els primers capítols. M'alegro de no haver-ho fet, m'ha agradat molt tot i que, com he comentat, l'estil narratiu no és del meu gust. En poc menys de 200 pàgines aporta per una banda les conseqüències de la Guerra Civil en un lloc concret, i per altra banda una bonica història d'amor.
divendres, 26 de juliol del 2024
La noia del vestit blau
Després de passar uns dies en què no trobava cap lectura que em vingués de gust llegir (i no serà per llibres acumulats a casa...) vaig anar a la biblioteca a la cerca d'aquesta novel·la, la segona de Laia Vilaseca, que va començar autopublicant-se i que actualment està tenint força èxit amb les seves novel·les de misteri. La noia del vestit blau ha estat una lectura agradable i interessant, narrada en primera persona, on la protagonista és una dona jove molt normal, la qual cosa vol dir gens perfecta, i que es desenvolupa en un entorn que pot resultar molt proper. Sense que m'hagi semblat excepcional, m'ho he passat bé, ha estat una lectura àgil i distreta, i em deixa amb ganes de llegir més coses de l'autora.
diumenge, 14 de juliol del 2024
Antes de que lleguen las nubes
Quan arriba l'estiu intento buscar lectures lleugeres, tan pel contingut com per la mida, i aquesta edició de butxaca ha estat ideal per llegir tranquilament sense preses i sense escalfar el cap. De fet, no m'ha semblat res de l'altre mon, és una lectura fàcil i sense pretensions, tant en la forma de la narració com en la història en si, dubto que em deixi empremta ni que segueixi llegint la sèrie, aquesta novel·la és la primera de la sèrie Málaga de l'escriptora sueca Mari Jungstedt, el primer llibre que llegeixo d'aquesta autora, no està malament i serveix per passar l'estona.
diumenge, 7 de juliol del 2024
El cor del balneari
Aquesta novel·la ha guanyat el premi Néstor Lujan de novel·la històrica, atès que no només narra la història personal de la Lola sinó que està encaixada en un lloc i uns fets històrics molt importants, com va ser la dictadura de Primo de Rivera i la proclamació de la República. Tots aquests esdeveniments històrics també coincideixen amb una època de forts canvis en el desenvolupament de la zona, atès que a Caldes de Montbui la població no només vivia dels balnearis, sinó també de la pedrera del Farell, d'on s'extreien les llambordes que van servir per urbanitzar els carrers de Barcelona i d'altres ciutats.
Haig de dir que m'ha agradat molt, es llegeix força ràpid, feia temps que no llegia novel·la històrica i aquesta l'he gaudit d'allò més.
No fa gaire temps vaig passar per Caldes de Montbui per fer una caminada per l'històric camí de Foment, per on passaven els carros que portaven les llambordes des de la cantera fins a Caldes, una excursió amb rerefons històric molt recomanable, deixo aquí també un parell de fotos de l'entrada al camí de Foment i de la arxiconeguda Font del Lleó, que brolla amb aigua calenta.
dissabte, 29 de juny del 2024
Riu de safirs
Riu de Safirs és l'última novel·la del Marc Pastor, publicada el gener d'aquest any i que vaig trobar fa un parell de mesos en una botiga de llibres de segona mà, estava tan impecable que semblava que ni l'haguessin fullejat, no vaig dubtar ni un moment i me la vaig endur ràpidament, tot i que pel resum de la contraportada no em va semblar que fos el tipus de novel·la que acostumo a llegir. L'he començat amb una mica de recel, al començament m'ha agradat, com descriu l'entorn i els personatges, però quan portava una mica més de la meitat se m'ha començat a fer feixuga i m'ha costat déu i ajuda acabar-la, em sap greu dir-ho perquè no ha estat el llibre, he sigut jo. Un altre cop m'he topat amb l'autor, ja em va passar amb Els àngels em miren i ara amb Riu de safirs, ben diferents però que, tot i que trobo que és una molt bona novel·la, no està feta per mi, és per això que la valoro molt bé, no és ella, soc jo.
dimecres, 19 de juny del 2024
El hijo olvidado
El hijo olvidado és la segona novel·la que llegeixo de Mikel Santiago, fa temps vaig llegir El extraño verano de Tom Harvey i em va agradar molt, tant que vaig pensar que de seguida llegiria un altre llibre del mateix autor, però com acostuma a passar: so many books, so little time... El cas és que poc després de Sant Jordi, en una altra visita a la meva llibreria de capçalera vaig pensar que ja tocava i vaig escollir el seu últim llibre. Tot i tenir 571 pàgines no es fa gens llarg ni pesat, es manté el ritme pràcticament igual durant tota la lectura i la trama resulta molt interessant.
diumenge, 9 de juny del 2024
Canteu, esperits, canteu
Aquesta novel·la és un relat que vol expressar que encara hi ha molt per fer als Estats Units pel que fa al tema del racisme, sobretot en algunes zones del país. A més, hi ha una part espiritual que demana una reconciliació amb el passat, expressada per les veus de dos personatges morts fa temps que apareixen de tant en tant en la narració. Potser aquesta part és la que m'ha sorprès més i m'ha costat una mica d'entendre al començament, ja que no me l'esperava. Tot i això, m'ha agradat força, tant com m'ha indignat, no només pel racisme que no entenc avui dia en aquell país, sinó també per com la Leonie descuida els seus fills. En resum, un molt bon llibre que s'ha de llegir amb calma, com he pogut fer-ho jo aquests dies. Val a dir que que l'autora va rebre el seu segon National Book Award, prestigiós premi literari estadounidenc.
dissabte, 1 de juny del 2024
El palacio de la luna
Fa poc ha mort Paul Auster, tinc a casa algun llibre d'ell però l'últim que vaig llegir, Un hombre en la oscuridad, ni tan sols el vaig acabar, no em va agradar gens. Tot i això, finalment m'he decidit a fer-li un petit homenatge llegint un altre dels que fa temps que tinc a la pila de pendents. No puc dir que no m'hagi agradat, però sense estusiasme, trobo que el personatge protagonista està molt ben treballat, i el fet que tota la narració sigui en primera persona facilita entendre el seu comportament, ja que proporciona una visió molt objectiva de si mateix, de com se sent i del que li passa. Potser el que se'm fa una mica difícil de païr és precisament una de les característiques de les novel·les de Paul Auster segons tinc entès, que és l'important paper que juga l'atzar en la vida dels personatges, com és també el cas de M.S. Frogg, se'm fa difícil d'acceptar en un país tan gran com els Estats Units.
En definitiva, no descarto tornar a llegir Paul Auster però crec que trigaré bastant en donar-li una altra oportunitat.
divendres, 17 de maig del 2024
Guanyaràs una mar llisa
No fa gaire temps vaig llegir La drecera, un llibre que em va agradar molt, del mateix autor de Guanyaràs una mar llisa, Miquel Martín i Serra. En veure que havia publicat un nou llibre el vaig apuntar a la llista de desitjos per a Sant Jordi i el vaig rebre de regal, i m'ha faltat temps per llegir-lo. I què m'ha semblat? Doncs reconec que no puc ser gens objectiva en donar la meva opinió, però ha estat així: m'ha agradat, m'ha emocionat, m'ha fet veure amb uns altres ulls els meus paisatges preferits de l'Empordà, a més de gaudir d'allò més amb el dialecte salat de la zona. Si bé crec que no és una gran obra literària sí que li he donat cinc estrelles per allò que m'ha fet sentir, considero que un bon llibre no és potser aquell amb una gran qualitat literària sinó aquell que et remou per dintre i et fa sentir que hi ets dins de la narració com si fossis una observadora del que passa.
dimarts, 7 de maig del 2024
Mort sota zero
Mort sota zero és la primera novel·la de Ludmilla Lacueva i també la primera de la saga protagonitzada per la parella comissari Llop i exbatlle Masoliver. Té dues línies temporals, l'actual a Andorra i una altra situada al Regne Unit als anys setanta. És una novel·la curta i entretinguda que es llegeix ràpidament i que ens transporta al petit país dels Pirineus i a la seva singularitat, que es reconeix en el personatge de l'exbatlle Masoliver, un senyor gran que sembla que encara visqui en la seva època jove, quan Andorra no era el paradís turístic i comercial que és ara.
Fa poc més de dos anys que s'ha publicat la tercera entrega d'aquesta sèrie negra andorrana. Mort sota zero ha estat una lectura ràpida, potser massa curta pel meu gust, trobo que se li podria haver tret més suc als personatges principals, tot i això no descarto llegir les següents ben aviat.
diumenge, 28 d’abril del 2024
Els dies robats
Com ja he dit, m'agrada molt com escriu la Blanca Busquets, d'una manera senzilla aconsegueix personatges molt humans i propers. La lectura de Els dies robats m'ha recordat una mica Tren a Puigcerdà, on diferents persones que en principi no tenen res a veure entre ells acaben estant relacionats d'una manera molt natural. Si heu llegit abans la Blanca Busquests i us ha agradat, aquest també us agradarà.