dilluns, 17 de febrer del 2020

Mis últimos 10 minutos y 38 segundos en este extraño mundo

   La Leila ha estat assassinada i llençada a un contenidor d'escombreries als afores d'Istanbul. Però el seu cervell encara funciona, cosa que està demostrada científicament, la seva activitat cerebral va minvant mica en mica durant els 10 minuts següents després que el seu cor hagi deixat de bategar. Durant aquest temps la Leila recordarà la seva vida, el petit poble on va néixer, el seu pare, la seva mare i la seva tia, ambdues dones del seu pare; l'adolescència, amb descobertes no sempre agradables i a vegades incomprensibles; la fugida cap a Istanbul; l'única sortida per una jove sola a la gran ciutat: la prostitució en el carrer dels prostíbuls d'Istanbul; la sincera i sòlida amistat amb els cinc amics que acabaran sent la seva família.
   Aquesta novel·la amb aquest curiós títol és emocionant i tendre, reflecteix les dificultats de la vida de les dones en un país profundament marcat per la seva situació geogràfica estratègica, que ha passat per diferents etapes religioses al llarg de la seva extensa història, però tant és, sempre s'acaba amb les dones oprimides i discriminades només pel fet de ser dones, ja sigui en les zones rurals o en la gran ciutat. La Leila es veu obligada a exercir la prostitució en un dels prostíbuls d'una zona marginal d'Istanbul, i és allà coneixerà als seus amics, la seva nova família, marginats com ella: un transexual, una dona negra fugida de Somàlia, una cantant obesa, un amic de la infància i una dona amb enanisme.
    Quan vaig començar a llegir aquest llibre no esperava que m'agradés tant com al final ha estat, la veritat és que ha estat una gran descoberta. Un cop més haig de dir que si no fos perquè m'ha arribat mitjançant la suscripció a Bookish crec que no l'hauria llegit. L'autora, Elif Shafak, nascuda a Estrasburg però d'origen turc, ha quedat finalista del premi Booker amb aquest llibre. 

2 comentaris:

  1. No el coneixia de res, aquest títol m'ha encuriosit, és clar. No sé què dir-te, tot i que t'ha sorprès gratament, potser és perquè les expectatives eren molt baixes. L'última experiència de lectura d'una història ambientada a Istanbul no em va acabar de convèncer.

    ResponElimina
  2. Hola Xexu! La veritat és que no tenia cap idea preconcebuda sobre aquest llibre, el que passa és que si l'hagués vist a una llibreria probablement no l'hauria escollit perquè la temàtica en principi no m'atreia però un cop llegit haig de dir que és un llibre feminista, que parla amb cert carinyo d'Istanbul, tot i que la descriu com a una ciutat de forts contrastos, i que la vida i la mort de la Leia està descrita sense dramatismes i a vegades fins i tot amb una mica de sentit de l'humor, sobretot en la segona part del llibre que no he explicat per no fer un spoiler.

    ResponElimina