dimecres, 18 d’octubre del 2023

8 hores - El Noi del Sucre i la vaga de La Canadenca

   

  Aquest any 2023 s'han complert cent anys de l'assassinat del sindicalista de la CNT Salvador Seguí, conegut com El Noi del Sucre. Seguí va néixer a Lleida, de ben petit amb els seus pares va venir a Barcelona, on aviat va començar a treballar, com era normal en aquella època entre les classes baixes. Amb el temps Salvador es va convertir en un defensor dels drets dels treballadors en una època convulsa a Barcelona, on la patronal de les grans empreses s'oposaven frontalment a introduir millores en la vida dels treballadors, algunes d'elles tan bàsiques com la jornada laboral de vuit hores, un dret pel qual lluitava en Seguí. 

  Entre 1917 i 1923 van haver-hi moltes mobilitzacions, tant dels sindicats com de la patronal, amb estira i arronsa entre uns i d'altres, amb greus episodis de violència on les bandes de pistolers a sou assassinaven impunement en mig del carrer a qualsevol que s'interposés als interessos de la patronal. En aquest context es va desenvolupar la lluita, sempre pacífica, del Noi del Sucre, cosa que va suposar-li la presó i també la mort a trets en un carrer del Raval.

  He conegut aquesta novel·la gràfica per una publicació d'Instagram i de seguida m'ha interessat, atès que desconeixia completament aquesta part de la història recent, això no s'explicava a l'escola quan jo estudiava, per tant, ràpidament vaig cercar-la a la biblioteca. Es llegeix pràcticament d'una tirada, i permet no només conéixer Salvador Seguí sinó també altres personatges contemporanis i que van tenir-hi relació, alguns d'ells tan importants com l'advocat Francesc Layret o qui va ser president de la Generalitat, Lluís Companys. Una lectura molt recomanable. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada