divendres, 27 d’agost del 2021

La clau anglesa

   A l'hostal de Cruallops la Mercè, vídua des de fa molts anys, serveix a un grup de treballadors els pèssols negres que tant els agraden. Mentre dinen van parlant d'uns i d'altres, potser ficant-se una mica massa en la vida dels altres, inclosos alguns dels que hi són a taula, com en Tomàs de Bancells, mecànic molt eficient que viu amb un parell de gossos en una caseta prefabricada dins la finca del Martí i l'Ester de Cal Ros. El Tomàs assegura que no té família, mentre els companys de taula, pagesos i manobres, li diuen que sí que en té i que són la Fina de l'Albereda i els seus fills. 

   Així comença La clau anglesa, una novel·la que poc a poc ens va introduint en un entorn rural de pobles de quatre cases i masies aïllades, on les famílies es coneixen des de fa anys i les relacions que mantenen entre ells estan molt condicionades per aquesta coneixença. 

   Fa temps vaig llegir La papallona negra, també d'Antoni Pladevall i em va agradar molt, per això quan vaig veure que havia publicat nova novel·la vaig pensar que l'havia de llegir sí o sí, per sort la vaig trobar a la biblioteca, porto dos anys de ruïna econòmica de tants llibres que m'he comprat. Com em va passar amb La papallona negra, la lectura no ha estat fàcil per la manera d'escriure de l'autor, frases molt llargues, desenvolupament de l'acció molt lent i poquíssims diàlegs. El llibre m'ha agradat, no tant com l'anterior, potser perquè és molt més dur i perquè al començament em liava una mica amb els personatges. Menys mal que l'escollit per llegir durant les vacances.

2 comentaris:

  1. Per com descrius que està escrit, ja veig que no és un llibre per mi. Em va cridar l'atenció quan va sortir, però tampoc no hi vaig posar massa ganes. Ara veig qeu és millor (per mi) deixar-lo passar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un bon llibre, retrata força bé la gent dels pobles, o com a mínim la idea que tinc jo d'ells, Potser t'agradaria més La papallona negra, si no l'has llegit. Si no sempre tens l'opció de provar-ho de la biblioteca, com he fet jo.
      Gràcies per comentar.

      Elimina