divendres, 2 de febrer del 2018

Los dos hoteles Francfort

    A l'estiu de 1940, Lisboa es troba plena de tota mena de refugiats que fugen dels nazis, sobretot nordamericans residents a Europa que han travessat el continent i que esperen un vaixell que els porti als Estats Units. És allà on arriben Pete, venedor de cotxes, i la seva neuròtica esposa Julia, matrimoni de mitjana edat que han fugit de Paris, on vivien des de feia quinze anys. Allotjats en l'hotel Francfort, de manera casual fan amistat amb una altra parella de la mateixa edat aproximadament, Edward i Iris, rics, bohemis i escriptors ocasionals, que es troben en la mateixa situació que ells i que estan allotjats en un altre hotel que també es diu Francfort a Lisboa mateix. En el decurs dels dies d'espera mentre arriba el vaixell que els retorni al seu país d'origen, la relació entre les dues parelles ràpidament es fa molt estreta i intensa, i això fa que vagin sortint les tensions i els greus problemes que cadascun dels matrimonis amaga.
   El contexte històric que descriu Los dos hoteles Francfort m'era completament desconegut, Portugal es va mantenir neutral durant la Segona Guerra Mundial,  això va fer que des de Lisboa partissin vaixells de refugiats, però únicament portaven ciutadans dels Estats Units, la resta de refugiats quedaven exclosos després d'un dur recorregut travessant l'Espanya de la postguerra civil. Julia i Pete són afortunats, han fet aquest recorregut en el seu propi cotxe i tenen un bon allotjament, tot i les contínues queixes de Julia; com diu Pete: "estábamos demasiado preocupados por lo que estábamos perdiendo como para preocuparnos de quienes estaban perdiendo más", tot referint-se als jueus que havien fugit només amb una maleta. 
   Aquesta novel·la ha estat un altre descobriment dels prestatges de la biblioteca, barreja circumstàncies històriques amb l'estudi de la psicologia dels quatre protagonistes, els seus secrets, el passat que els ha marcat, el futur incert, la sexualitat, la gelosia, la passió, les mentides. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada