divendres, 19 d’agost del 2022

La Biblia envenenada

   

 En Nathan Price, nordamericà pastor de l'esglèsia baptista, deixa el seu país per anar al Congo Belga de finals dels anys 50 per tal de passar un any en una missió evangelitzadora. L'acompanya la seva dona i les seves quatre filles. En Nathan és un home de fortes conviccions religioses, tan fortes que, un cop a Kilanga, és incapaç de veure i acceptar que les coses són quasi bé impossibles de canviar. Kilanga està al mig de la selva, el poble que l'acull és respectuós amb la família però no poden ni volen canviar les seves creences, pràcticament tots són analfabets, la poligàmia és la forma de família habitual, contínuament estan morint nens i adults per la malària i altres infeccions per paràsits, pasen molta gana, ja que les collites no prosperen per sequera o per excés de pluja. La dona d'en Nathan, Orleanna, fa tot el possible per recolzar el seu marit, però primer de tot és mare, i les quatre filles també ho passen malament, sobretot la gran, Rachel, una adolescent a qui han tret de forma abrupta de la seva vida habitual, trencant-li tots els somnis propis de la seva edat.

  Aquest és un llibre brutal, les veus de l'Orleanna i les seves filles són les que van narrant la situació de la família Price i sobretot la del país i els seus habitants, és una crònica d'un país immensament ric i desgraciat, que va passar de les mans de l'explotador rei Leopold de Bèlgica a les del dictador Mobutu, amb la connivència de les grans potències mundials interessades només en les grans riqueses naturals del país, sobretot els diamants.

  També hi ha una forta crítica a l'integrisme religiós baptista representat pel Nathan, un home tan radical i egoïsta que és incapaç de pensar en el benestar de la seva família, a qui no té gaire en compte atès que totes són dones i, segons la seva opinió les dones no han d'anar a la universitat, entre d'altres coses...

  La Biblia envenenada ha estat una lectura impactant, impressionant i que deixa empremta, comprada en una botiga de segona mà i que trigaré temps a oblidar.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada