dimecres, 13 de novembre del 2019

Allò que va passar a Cardós

  Durant els anys 60 la Vall de Cardós es va convertir en un formiguer de gent a causa de la construcció de centrals hidroelèctriques; la necessitat de molta mà d'obra va fer que molta gent, sobretot andalusos i extremenys, es desplacessin per treballar en les enormes construccions que es van dur a terme en tota la zona del Pirineu. La tranquil·la vall es transformà per acollir tothom, treballadors de totes les categories i també la Guàrdia Civil, encarregada de mantenir la convivència i l'ordre en una població que ha crescut de manera sobtada, molts d'ells pobres, que estan lluny de casa seva lluitant per un futur millor i que treballen en dures condicions.
 En aquest context en el poble de Noguera apareix assassinat un guàrdia civil. Qui i per què l'han mort? Difícil conèixer les motivacions, que podrien ser des de polítiques ja que estem en ple franquisme, fins a relacionades amb el contraban, ja que ens trobem molt a prop de la frontera.
  Tot de personatges ens van explicant què recorden, de què es parlava, gent dels pobles fent safareig, converses als bars i al carrer, alternant passat i present en capítols curts i molt ben lligats. Un preciós llibre de Ramon Solsona molt recomanable.
  Les meves tres últimes lectures són tres llibres localitzats en el Pirineu català; no ho he fet expressament, ha sortit així. Serà un senyal?

2 comentaris:

  1. Corre a reservar alguna caseta per allà dalt! Doncs mira, no ets la primera que em recomana aquest llibre. Un cop fins i tot el vaig tenir a les mans però no va acabar acompanyant-me. Però qui sap, la teva ressenya el torna a posar sobre la taula.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs decideix-te, crec que val la pena i et pot agradar, a més es llegeix ràpid tot i que té més de quatre-centes pàgines.
      Ja m'agradaria comprar-me alguna cosa pel Pirineu però com no em toqui la loteria... ;)

      Elimina