dimarts, 3 de gener de 2012

Fora de lloc


    A finals dels anys cinquanta, la Maria i en Jaume, acabats de casar, emigren cap a Anglaterra buscant un futur millor, plens de somnis i il·lusions. Però la realitat és una altra: en Jaume, el seu marit, no és com ella es pensava, no parla anglès i li costa adaptar-se a la nova feina i el nou país. La Maria ha deixat enrere els seus estudis musicals; ella sí que parla anglès i s'adapta millor que en Jaume. La realitat s'imposa: la Maria té un fill rere un altre, en Jaume canvia de feina contínuament i és incapaç d'estalviar. L'amor que sent la Maria pel seu marit es va esvaint poc a poc, entre bolquers, biberons i factures impagades, com també les seves il·lusions. Mentrestant, en Jaume cada cop es desentén més de la casa, la feina i la família, deixant tot el treball i les resposabilitat sobre les espatlles de la Maria, que poc a poc es va enfosant.

    Trista novel·la de Marta Cardona, on es reconeixen trets autobiogràfics, com ella mateixa explica en L'hora del lector (http://www.tv3.cat/videos/2825590/Marta-Cardona), i que vol reflectir la dura vida dels emigrants en un país poc acollidor. També hi ha una forta crítica a la situació de la dona en la societat de l'època, dedicada exclusivament als fills, treballadora però no reconeguda com a empresària, i sotmesa a la voluntat de l'home.

    M'ha agradat força, tot i que m'ha deixat un regust de tristor en veure com els somnis d'una noia jove plena d'esperances se'n van en orris per culpa de diverses circumstàncies. M'ha cridat l'atenció la manera tendra com es descriu la maternitat, i la descripció dels parts en la sanitat pública anglesa. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada