divendres, 29 de gener del 2021

Orgullo y prejuicio

 Les cinc germanes Bennet no són gaire afortunades: en ple segle XIX, formant part de la petita burgesia anglesa que viu de rendes i sense possibilitat d'herència pel fet de ser dones, no tenen cap altra opció de futur que fer un bon casament. La família Bennet és ben especial: una mare bastant curteta i molt pesada, el seu únic objectiu a la vida és casar les filles; el pare, cansat d'aguantar una dona amb tant poc talent, es refugia en la ironia; i de les cinc germanes, la Jane, que és la gran, i la Elizabeth, són les úniques que semblen tenir seny. 

  La vida familiar és força avorrida fins que un dia la família Bingley lloga una mansió propera a la casa dels Bennet, la propietat Netherfield. El llogater és solter, arriba acompanyat de dues germanes, una de soltera i l'altra casada i acompanyada també pel seu marit. I també s'allotjarà amb ells un dies un amic d'en Bingley, el senyor Darcy, jove solter conegut pel seu mal caràcter. La senyora Bennet veurà amb delit el camp obert per tal de casar una de les filles, si pot ser la gran, amb el senyor Bingley. 

  Poca cosa puc dir d'un clàssic com aquest que no s'hagi dit abans, tant temps que fa que es va publicar. És un bon llibre però no crec que sigui apte per a tothom, la narració és molt i molt lenta, els diàlegs avui dia semblen molt artificials, els personatges tenen un comportament que pot semblar avorrit i sense sentit. Però s'ha d'anar més enllà per entendre el que Jane Austen volia explicar amb aquesta història: l'Elizabeth és una dona fora del normal, intel·ligent i que dintre de les limitacions imposades per la societat i la seva posició social vol ser lliure. Criden l'atenció personatges com lady Catherine, una dona rica que creu que les dones només han d'aprendre a cantar, dibuixar i poca cosa més. I crida l'atenció també el indignant masclisme de la societat en aquella època.

4 comentaris:

  1. Justament la setmana passava vam mirar la pel·lícula que van fer al 2005 amb la Keira Knightley, i vam pensar exactament el mateix que tu. La vam trobar força avorrida i sense substància. L'objectiu de la vida per una dona és casar-se el millor possible, doncs que bé. Està clar que t'has de posar en el context social i el marc històric de l'època, però què vols que et digui, està molt desfasada. L'intent de l'Elizabeth de ser una dona avançada al seu temps, que vol ser lliure i escapar-se de convencions socials, a dia d'avui queda molt allunyada del que seria la lluita feminista. Diguem que està a les beceroles, i que ja no ens val aquesta postura seva, ara volem el pa sencer! Res, hi ha clàssics que evolucionen malament, i em temo que aquest n'és un. Una llàstima.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tens molta raó Xexu, t'has de ficar molt en el context històric per trobar-li la raó de ser, hi ha personatges que avui dia poden resultar increïbles, com la mare de les noies Bennet. Tot i això, és un bon llibre però de lectura feixuga.

      Elimina
  2. Molt fan del llibre i de la peli! La sèrie amb en Colin Firth no l'he vista, però estic totalment predisposada a que m'encanti hahaha He llegit 3 llibres de la Jane Austen (aquesta, Emma i Persuasión) i aquest és el que més m'ha agradat. Veig que has llegit L'Abadia de Northanger, però per la nota suposo que et va agradar més aquesta. Si l'altre no és gaire coneguda per alguna cosa serà.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Roselles! Fa molts anys n'havia llegit d'altres, de l'Austen i m'havien agradat, però amb aquest ja plego, és bona escriptora però, com li dic a en Xexu, de lectura massa feixuga per mi, serà que m'he fet gran però em costa seguir els diàlegs tan llargs i recarregats.
      I no he vist ni la peli ni la sèrie, potser que m'hi posi ja...

      Elimina