dimarts, 24 d’abril de 2012

El velo pintado

    No buscava aquest llibre, sinó El filo de la navaja, però no el tenien a la biblioteca, així que vaig decidir agafar El velo pintado sense saber de què anava, i la veritat és que ha estat una sort trobar-lo. Mai havia llegit res de W. Somerset Maugham, el desconeixia totalment com a escriptor; fins i tot he trobat molt interessant la biografia que surt a la viquipèdia.
    L'acció transcorre a la Xina colonial, a principis del segle XX. La Kitty és una noia bella, superficial i egoista que només pensa en passar-s'ho bé, ja que així l'ha educat la seva estricta mare, que només vol per ella un bon matrimoni. Però el temps va passant i no hi ha cap home a l'alçada de les seves espectatives, fins i tot la seva germana petita es promet abans que ella. Per despit acaba acceptant la proposta de matrimoni d'en Walter, un intel·ligent metge i bacteriòleg, tímid i amb una marcada incapacitat per expressar els seus sentiments. Tots dos, un cop casats, marxen cap a Hong Kong, on té la seva feina en Walter. Però la Kitty no és feliç, no estima el seu marit i la gent de la colònia no li acaba d'agradar, excepte en Charlie, un home de bona posició social i casat, amb qui comença una relació sentimental que la portarà, sense ella saber-ho, a un daltabaix en la seva vida, que la farà madurar com a persona i tranformarà les seves prioritats a la vida.
    M'ha sorprès com es tracta en aquest llibre el tema de la infidelitat per part de la dona, no està contemplada des d'un punt de vista negatiu malgrat l'època en què es desenvolupa la trama, hi ha una crítica a les convencions socials i a l'educació de la dona burgesa, tot i que crec que l'autor encara podria haver aprofondit més, tant en aquest tema com en la personalitat del protagonistes, sobretot en la d'en Walter. 

    Per cert, avui a les 6.14 h ha començat la primavera. Aquest és un ametller de Rellinars.
    
    

2 comentaris:

 1. No he llegit res de l'autor, el llibre no es massa del meus gust, però.

  Ha arribat la primavera!
  Qui ho diria!
  fred, vent i marxa el sol (en terres vallesanes)

  ResponElimina
 2. Sí, avui no fa un dia gaire primaveral. Aquesta foto està feta ja fa dies, tot just començaven a florir els ametllers.

  ResponElimina