El jove Gabriel, protagonista de Trafalgar, arriba a Madrid tot sol, ja que no té família, a buscar-se la vida com pot. Entrarà al servei de La González, actriu de teatre molt ben relacionada amb la noblesa que envolta el rei Carlos IV. Són els temps que precedeixen a la invasió napoleònica, concretament l'enfrontament entre el príncep Fernando i els seus pares Carlos i María Luisa a causa de l'excessiva influència de Godoy sobre la parella reial. Gabriel entrarà en contacte no només amb el món del teatre, sinó també amb la cort reial i tot el que l'envolta, en forma d'intrigues, conspiracions i traicions.
Mitjançant les vivències del jove Gabriel en la cort de Carlos IV, Galdós fa un retrat de la societat de l'època, on es critica tot allò que suposi una evolució en la mentalitat de la gent, per exemple el dret de la dona a escollir el seu destí, en forma de boicot a l'estrena d'El sí de las niñas de Moratín. Però es pot arribar a perdonar la traició d'un fill envers els seus pares o desprestigiar la figura de Godoy acusant-lo de bigàmia i menyspreant el seu origen humil.
Fa uns tres anys que vaig llegir el primer Episodio Nacional, em va agradar però fins ara no havia trobat el moment de llegir el segon. No és un llibre de lectura fàcil per l'estil una mica antic en què està escrit, però sí resulta àgil i entretingut, i imprescindible per conéixer la història dels últims segles d'una manera diferent.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada