En Gregorio i la María, que fa poc acaben de ser pares de la seva cinquena filla, decideixen fer un tomb important a la seva vida en el seu petit tros a València, on a dures penes sobreviuen del que els dona la terra, i marxar cap a Sants, llavors un poble a tocar de Barcelona, on el germà del Gregorio, en Miguel, treballa a la gran fàbrica de l'Espanya Industrial. Dit i fet, la família s'instala en una casa de Sants i comencen a treballar, primer el Gregorio i a mesura que les filles es van fent grans també elles, primer la Julia i després la Pilar. Les cinc filles, la Julia, la Pilar, la Carmen l'Ángeles i la petita Lola, van fent vida al barri, allà van creixent i els tocarà gaudir de les festes majors, de les estrenes de cinema, dels primers amors, i també patiran els estralls de la Guerra Civil.
En aquesta novel·la l'autora Tània Juste ha volgut retre homenatge a la seva àvia Pilar i les seves germanes, fent el retrat d'una part de la nostra història recent i d'un barri que era com un petit poble, on tots es coneixien i amb importants entitats com l'Orfeó de Sants, també la gran fàbrica de l'Espanya Industrial, un referent econòmic en el seu moment.
Les noies de Sants és la primera novel·la que llegeixo de Tània Juste, inspirada en la seva família. M'ha agradat pel retrat que fa d'una època no tan llunyana i d'una generació de dones lluitadores, tot i que se m'ha fet un xic llarga quan anava per la meitat del llibre i també he trobat el final una mica abrupte.