dimecres, 8 de juliol del 2020

El fill de l'italià

  Al poble de Caldes de Malavella hi havia una família que avui anomenaríem desestructurada i que els veïns del poble eviten tenir-ne contacte. En aquesta família es va criar en Mateu, el mitjà de cinc germans acostumats als crits i baralles dels pares. Ara en Mateu ja és gran, treballador, educat, casat i amb dues filles ja grans. En Mateu sempre ha estat conegut al poble com el fill de l'italià, ja que no s'assembla gens als germans i va néixer poc després que un nombrós grup de mariners italians estiguessin refugiats uns mesos a Caldes després de ser bombardejats els seus vaixells durant la Segona Guerra Mundial. Aquest és un fet històric: el grup de mariners pertanyien al cuirassat Roma, enfonsat pels alemanys el 9 de setembre de 1943 en venjança per l'armistici entre Itàlia i els aliats.
  La mare d'en Mateu acaba de morir i en aquest moment és quan ell decideix buscar el seu pare, un cop clar que el que li havia fet de pare no ho era. Comença doncs la recerca d'un mariner que portava a rentar la roba a la seva mare i de qui té una foto que testimonia l'enorme semblança entre en Mateu i el jove mariner italià.
  Aquesta novel·la de Rafel Nadal va obtenir el premi Ramon Llull 2019 i està basada en fets reals que uns amics de l'autor li van explicar. Resulta curiós com fets històrics que moltes vegades han passat desapercebuts per a la majoria (com jo) donen lloc a històries molt tendres. El fill de l'italià és més que una novel·la sobre la recerca d'un pare, és una llicó d'història contemporània i de coneixença sobre la vila de Caldes de Malavella. Tot i que l'he trobat molt interessant a estones se m'ha fet una mica lenta la segona part del llibre, on s'explica l'enfonsament del Roma i el periple dels mariners supervivents fins arribar a Caldes de Malavella.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada