diumenge, 8 d’abril del 2018

El cuento de la criada

   La Defred ho ha perdut tot, fins i tot el seu propi nom. Després d'una mena de revolució de caire religiós-integrista com a conseqüència de l'amenaça del terrorisme islàmic, les dones han perdut totes les seves llibertats, de pensament, de moviment, fins i tot han d'anar vestides amb una mena d'uniforme segons la seva funció en la societat. La dictadura puritana que governa el seu país considera les dones únicament com un element reproductor, i quasi totes les que no poden tenir fills són enviades a les Colònies, un desterrament on les espera un dur treball en un lloc fortament contaminat. D'altres, una minoria, es queden perquè o bé són les esposes d'homes importants o bé fan algun tipus de feina que no poden fer els homes, com fan les anomenades Tíes, que es dediquen a adoctrinar a les dones pequè coneguin bé el seu paper en aquesta nova societat. 
   Així doncs, la Defred és portada a casa d'un home important, a qui l'autora anomena el Comandant, i a qui la seva dona no ha pogut donar un fill. Allà tota l'activitat que du a terme la Defred és controlada fins a l'últim detall, està prohibit llegir, no pot sortir sola al carrer, se li proporciona el menjar adequat per tal que mantingui una bona salut, ja que haurà d'intentar concebir un fill del Comandant, a qui no pot veure mai a soles.
    La Defred va narrant en primera persona com viu ella la seva situació, poc a poc va donant detalls de com ha arribat fins aquí i quins són els seus sentiments, els seus records, les seves quasi nul·les esperances de canviar el seu destí. 
    Impactant i visionària, El cuento de la criada fa fins i tot por, de tant realisme que porta a dins, com si allò que explica es pogués viure perfectament demà, plasma una situació no tan llunyana ni esbojarrada com en principi podria semblar.  Aquesta és una d'aquelles lectures que tot i ser molt bones deixen un mal cos per tot el que volen dir, el que porten a dins, una societat imaginària però no impossible de veure, tal i com està el món.

8 comentaris:

  1. Ostres, així la sèrie que porta aquest mateix nom va d'això, o no hi té res a veure? Amb aquest títol ni per un moment havia pensat que podria tenir aquest argument, és molt més interessant del que em semblava.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo he sabut de l'existència de la sèrie quan ja havia començat el llibre, i sí, estan relacionades. M'agradaria veure-la però no sóc gaire de mirar sèries...
      És una bona lectura Xexu, t'ho recomano

      Elimina
  2. Tinc el llibre pendent i a l'hora estrenar-me amb l'autora. Fins i tot no he vist la serie, i en tinc ganes, perquè vull llegir primer el llibre. Espero que no passi de l'estiu.
    Una abraçada ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs si ja el tens només has de trobar el moment. Ja et seguiré, a veure com va.
      Salutacions!

      Elimina
  3. Vaig llegir-lo fa un temps, no fa gaire vaig veure la sèrie que em van fer... tan esgarrifosa e impactant com el llibre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molta raó Bruixeta, esgarrifós, fa por de pensar que no és gens difícil que algun dia passi en el món alguna cosa semblant.

      Elimina
  4. Conec la sèrie (no l'he vista), conec el llibre (no l'he llegit)... però n'he llegit comentaris. Però amb la teva ressenya m'he adonat d'una cosa: els comentaris que he llegit sobre el llibre són de gent que respecto, amants de la ciència ficció, i no els hi acabava de fer el pes. I eren homes. Em pregunto si, inconscientment, els hi faltava certa empatia per situar-se en l'horror que descrius, ja que s'aplica exclusivament a les dones. Sigui el que sigui, me l'has fet mirar amb altres ulls. El tindré en compte.

    ResponElimina
  5. Hola Roselles!
    Segons el meu punt de vista aquesta novel·la és alguna cosa més que ciència ficció, és el missatge que vol donar l'autora. Quan ho llegeixes tens la impressió que no parla d'un futur llunyà sinó d'un temps que podria ser present. T'ho recomano.

    ResponElimina