dijous, 3 de novembre de 2011

El port de les aromes

    Mai fins ara m'havia plantejat que darrere el nom de Hong Kong hi ha un petit gran país amb història i vida pròpia. Tampoc sabia el paper que havia jugat durant la Segona Guerra Mundial. Tot un món desconegut se m'ha obert davant dels ulls després de llegir aquesta novel·la de John Lanchester.

    Tres personatges en tres èpoques diferents acaben trobant-se, amb el rerefons de la història recent de Hong Kong, i amb l'amor, el poder i els diners com a punt comú.

    Hi ha diverses frases que m'han agradat, d'entre elles: 
A la pàgina 307: " - Ha d'admetre que , fins i tot pel que és costum al continent, és molt bo això que et convidin a subornar algú com a part d'una campanya anticorrupció". Sense comentaris... 
A la pàgina 309: "L'organització de l'empresa Weigen és força complexa. Tot i que la companya matriu té la seu a Düsseldorf, la filial a l'estranger és al Regne Unit perquè la mà d'obra és més barata, les normatives laborals són mínimes i perquè l'anglès és la llengua més útil per als negocis. (....) Molts dels que hi treballen, especialment els directius més importants, són alemanys. Els guàrdies de seguretat són caribenys i les secretàries angleses. El taxista era pakistanès....". Perfecta descripció de la segregació laboral per nacionalitats, una realitat ben present en l'economia actual.
    Una altra de les coses que més m'ha agradat és la descripció que fa de la rutina i costums dels tres protagonistes en la seva quotidianitat. Afegeixo un mapa de Hong Kong, imprescindible per ubicar-se, i que està també dins el llibre. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada