dissabte, 28 de desembre del 2024
La bibliotecària del front
dijous, 26 de desembre del 2024
Lectures 2024
Un cop més, a punt d'acabar el 2024, torno a fer el típic resum anual de lectures.
; Cançó de la plana, de Kent Haruf, amb ganes de seguir-lo llegint; La passadora, de Laia Perearnau, basada en personatges reals.
Bon any i bones lectures!
dimecres, 25 de desembre del 2024
Bifurcaciones
En aquesta primera novel·la de Sergio Negro no només la Marta i el Pablo són protagonistes, també altres personatges que formen part de la comunitat veïnal de Torrelodones: la Lucía, embarassada de vuit mesos i el seu marit Eduardo, de família amb recursos, i ell arquitecte d'èxit; els pares de la Marta; i també alguns dels convidats a la festa d'anviersari de la Lucía.
Vaig conèixer aquest llibre arran de la publicació del seu autor a Instagram, la seva primera novel·la que haig de dir que m'ha sorprès gratament, sobretot per la manera en què està escrita, senzilla però madura amb quasi cinc-centes pàgines. Potser seria una mica agossarat per part meva dir que m'ha recordat alguns autors de novel·la d'intriga semblants a Joel Dicker, però així m'ho ha semblat. Un bon inici per a un escriptor de qui espero alguna altra novel·la.
dijous, 19 de desembre del 2024
La passadora
Aquesta novel·la ha estat un gran descobriment, està basada en fets reals i parla del paper dels passadors, alguns d'ells dones com la Sol, que van ajudar gent que fugia de la Segona Guerra Mundial, travessant els Pirineus per difícils passos de muntanya per evitar el control fronterer. Personalment desconeixia l'existència d'aquests tipus de xarxes, així com el paper d'Andorra, en teoria neutral, en tots aquests fets. Al final del llibre, en una nota històrica, l'autora explica com s'ha documentat per escriure la novel·la i com alguns dels personatges que hi apareixen estan inspirats en persones que realment van existir i van tenir un paper en aquestes xarxes. Una lectura molt recomanable.
diumenge, 8 de desembre del 2024
Acte de fe
Em va costar una mica decidir-me a llegir una novel·la ambientada en l'època medieval, fa anys n'havia llegit unes quantes que em van agradar però ara ja fa temps que no en llegia cap, i a més aquesta del Sergi Belbel té una mica més de cinc-centes pàgines. Malgrat les meves inicials reticències, puc dir hores d'ara que he llegit una gran novel·la que m'ha enganxat des de la primera pàgina. És impressionant llegir com mica en mica es va crear el tribunal de la Inquisició i com actuava, amb una gran dosi de fanatisme religiós i un rerefons econòmic, atès que la majoria de condemnats, jueus, disposaven de bones fortunes, que un cop condemnats passaven a formar part del patrimoni de l'Esglèsia. De fet, alguns dels arguments dels inquisidors a dia d'avui malauradament encara es poden sentir convenientment actualitzats en boca d'alguns personatges a les xarxes.
En definitiva, gran novel·la de Sergi Belbel, autor que he conegut fa poc amb Morir-ne disset, Acte de fe és molt recomanable.