En Camil és un filòleg que treballa recollint argot per a l'Acadèmia d'Estudis Catalans, i per fer-ho viatja d'un poble a un altre amb la seva potent moto. Per atzar es troba davant d'un cas una mica estrany: un vilatà d'un dels pobles que visita mor per una malaltia desenvolupada molt ràpidament, i casualment en aquest poble una empresa farmacèutica aboca els seus residus a la riera per on pasejava habitualment el mort. Tot això porta en Camil a deixar una mica de banda la seva recerca de mots per ficar-se en una investigació que li portarà més d'un mal de cap.
El protagonista és un detectiu tan atípic i peculiar com els personatges que l'envolten: la Juli, estudiant que li fa d'ajudant i més espavilada del que sembla; la Teresa, la seva cap; en Richi, policia pluriempleat i font inesgotable de l'argot del carrer; i sobretot la padrina, venerable velleta mallorquina amb qui viu en Camil i que dedica tot el seu temps a llegir llibres de lladres i serenos.
Aquesta novel·la, de gènere negre, m'ha semblat molt entretinguda, amb una bona dosi de sentit de l'humor, ben documentada des del punt de vista científic i fàcil de llegir, barrejant argot del carrer amb paraules poc o gens habituals, pròpies d'un filòleg. Espero poder llegir aviat el nou llibre de Pau Vidal, Fronts oberts, amb el mateix protagonista. I espero que surti també la padrina, només per llegir-la com parla ja val la pena.
La trama em recorda una mica la pel·lícula "A civil action", protagonitzada per en Travolta.
ResponEliminaNo l'he vista, miraré de buscar-la.
ResponEliminaSalutacions!
Hola, acabo de veure el teu blog i m'ha fet molta il·lusió trobar-me aquesta ressenya. Jo vaig trobar el llibre genial, més enllà d'una novel·la negra.
ResponEliminaEstic esperant, també, llegir el seu segon llibre.
Hola, Quadern de mots, comparteixo la teva opinió, hi ha un rerefons científic i lingüístic molt interessant.
ResponEliminaSalutacions!