dissabte, 21 de maig del 2016

L'assassí que va somiar amb un lloc al cel

    L'Hostal de la Riba del Llac no té cap llac a prop ni cap riba, de fet abans era un prostíbul. Però sí que té un hoste molt especial: Johan Andersson, criminal que ha passat més de mitja vida a la presó i tot just acaba de sortir. Johan és conegut com Anderss l'assassí, un home de poques paraules i que habitualment feia servir la força per fer-se entendre. I a vegades, la força que aplicava era una mica excessivament forta, tanta que l'interlocutor que tingués al davant en aquell moment podia acabar ben malament, sobretot si a més Johan havia consumit alcohol i pastilles. 
    Però ara Johan fa temps que no pren res, més que res perquè l'alcohol i les pastilles són difícils d'aconseguir a la presó, ara és un home lliure que ha complert totes les seves comdemnes i ja té cinquanta-sis anys. En arribar a l'Hostal, explica la seva vida al jove Per Persson, el recepcionista, que viu a la recepció, ja que no té cap lloc més on anar-hi ni espera res de la vida.
    Aquests dos personatges i una sacerdot a qui han fet fora de la seva parròquia són els protagonistes d'una novel·la disparatada i satírica, la tercera de Jonas Jonasson, que sembla trobar-se molt a gust amb aquest gènere humorístic. 
    L'avi de cent anys que va saltar per la finestra em va agradar força, la vaig trobar divertida i entretinguda; no tant em va semblar L'analfabeta que va salvar un país. L'assassí que va somiar amb un lloc al cel conté, a més de l'esbojarrada història dels protagonistes, una crítica irònica a la societat sueca, tant civilitzada que a vegades sembla poc coneixedora de la naturalesa humana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada